Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

woensdag 31 juli 2013

Juli 2013: De Helleveeg

De naam van A.F.Th van der Heijden was al vaak gevallen bij de leesclub, niet in het minst vanwege de enthousiaste verhalen (en scriptie) erover van Sander. Maar hij had nog niet op het programma gestaan. De Helleveeg bood daartoe een goede kans, alleen al omdat Sander dat met zijn kennis van De tandeloze tijd goed kon plaatsen in het oeuvre en ons daarover kon vertellen. Bijvoorbeeld over hoe Van der Heijden begin jaren ’90 een frisse jonge schrijver was die het literaire wereldje op zijn grondvesten zou doen schudden. 

Jammer was wel dat Sanders theorie in de scriptie over de rol van vrouwen in het werk onderuit gehaald werd. Da’s het nadeel van zich ontwikkelende meerdelige romancycli. 

We zijn het er over eens dat het boek lekker leest, en hier en daar erg grappig is. De verteltoon is meeslepend en uitwaaierend, neemt je mee ook als is het soms omslachtig. Je wordt aan de hand meegenomen, en dat is knap gedaan, want je accepteert ook heel rare dingen als onderdeel van het boek.

Maakt het enorm veel indruk? Nee. Zeker voor diegenen van ons die niet bekend zijn met De tandeloze tijd, is het een beetje losgezongen. Als je de rest ook kent, is het net of je terugkeert bij bekenden. Sander noemde het een oefening om weer in De tandeloze tijd te komen. 

Leuk om gelezen te hebben - maar het vraagt ook nadrukkelijk om je in de rest van de reeks te verdiepen. De vraag is natuurlijk of dat zal gebeuren.


Geen opmerkingen: